Par godu Liberi Dzimšanas dienai: no-20% līdz -50% pavasara un vasaras kolekcijai>>>

Merino vs "parastā" vilna - kāda starpība?

18.01.2024

Vai merino un “parastā” vilna tiešām atšķiras? Vai tas ir mārketinga triks?

Sāksim ar to, ka abas ir dabīgās izcelsmes vilnas. Lai vieglāk atšķirtu, sauksim tās par “parasto” un “merino” vilnu. Parastā vilna, visticamāk, būs aitas, var būt arī truša, kazas vai pat kamieļa. Arī merino ir aitas vilna, taču tā nāk no īpašās aitu šķirnes, kuras vēsture sākas Spānijā. Tagad Merino aitiņas galvenokārt tiek audzētas Austrālijā un arī citviet pasaulē.

Merino vilna ir mīkstāka un maigāka pret ādu - tā “nekož”, jo tās šķiedras ir īsākas, smalkākas (diametrā), un mazāk spurojas. Kad bērns saka, ka vilnas džemperis “kož”, pie vainas ir tieši spurošanās. Tāpēc apģērbus, kuriem ir jāpieskarās ādai, ražo tieši no merino vilnas - apkakles, termoveļu, cepures, zeķes. Turklāt merino diegs ir ļoti elastīgs - apģērbs no tā ļauj brīvi kustēties.

Pateicoties smalkām šķiedrām, apģērbs no merino vilnas ir vieglāks un plānāks! Tas aizņems mazāk vietas bagāžā un neveidos nevajadzīgu apjomu, velkot vairākas apģērba kārtas - izcils sabiedrotais ceļojumos, pārgājienos un sporta aktivitātēs!

Merino vilnas šķiedrās ir gaisa kabatiņas, pateicoties kurām merino apģērbs izcili saglabā ķermeņa temperatūru - tas palīdzēs Tev nenosalt ziemā un atvēsinās karstumā. Tāpēc merino zeķes vai kreklus izvēlas daudzi aktīvā sporta un tūrisma piekritēji: slēpotāji un snovotāji ziemā, dabas taku pētnieki un skrējēji - vasarā.

Parastā vilna, kad samirkst, kļūst smaga un žūst diezgan ilgi. Savukārt Merino vilna labi uzsūc mitrumu, taču spēj to aizvadīt prom no ādas un ātri nožūt. Kāpēc tas ir labi? Pirmkārt, tad, ja cilvēks ir nedaudz iesvīdis vai iekāpis peļķē, viņš jutīs patīkamu vilnas pieskārienu, nevis mitrumu. Otrkārt, Tu vari vakarā izmazgāt savas merino zeķes vai termoveļu un vilkt to jau nākamajā dienā.

Merino vilna ir higiēniska. Tā pasargā no dabiskām, bet ne pārāk patīkamām ķermeņa smakām, jo tās sastāvā ir kreatīns - tas rada nelabvēlīgu vidi kaitīgām baktērijām. Arī saka, ka merino vilna “atbaida” dažādus kukaiņus (kam ir apstiprinoši fakti - lūdzu, padalieties!).

Tas izklausīsies pēc maģijas, bet merino vilna spēj “pašattīrīties”. Nelieli netīrumi paliek auduma virspusē, jo vilnas “gudrā” struktūra nemaz neļaus tiem iekļūt iekšpusē. Pēc parastās valkāšanas izkariniet savu merino vilnas apģērbu, lai tas  “atpūšas” un izvēdinās. Nākamajā dienā tas būs atkal svaigs un patīkams. Protams, ja ir kāds lielāks pleķis, arī gudrajai vilnai būs vajadzīga palīdzība, proti - mazgāšana (šādā gadījumā aicinām mazgāšanu neatlikt uz vēlāku laiku, bet saudzīgi noskalot izstrādājumu kaut vai zem silta krāna ūdens).

Lai gan merino vilna ir plāna, tā ir izturīga - tas nozīmē, ka apģērbs kalpos ilgāk. Arī atceramies, ka tā ir atjaunojamais resurss, turklāt tā 100% dabiski noārdās (jo lai cik tā būtu laba, mūžīga tā nebūs).

Laikam, jāpasaka arī par trūkumiem, ja tie vispār ir trūkumi:

  • Visticamāk, izstrādājumi no merino vilnas būs dārgāki nekā analogi no sintētikas vai parastās vilnas.
  • Lai arī merino vilnu var mazgāt salīdzinoši retāk, tā tomēr ir vilna, tādēļ tā ir jāmazgā saudzīgi: mēreni siltā ūdenī (ne vairāk par 30°C),  vislabāk ar rokām un ar vilnai piemērotu mazgāšanas līdzekli, vēlams, ar lanolīnu sastāvā. Mūsu novērojums - merino vilna ir mazāk kaprīza nekā parastā vilna un labi pacieš mazgāšanu veļas mašīnā (taču atceramies izvēlēties vilnai piemērotu režīmu!).
  • Merino vilna ļoti garšo kodēm. Kā pasargāt savu merino vilnas apģērbu no kodēm? Liekot apģērbu glabāties, rūpīgi to izmazgājiet, izžāvējiet un izvēdiniet un ideāli - nedaudz “pasildiet” saulītē. Glabāt ideāli vakūma maisā, iekšā pievienojot spilventiņu, kam uzpilināta kāda no ēteriskām eļļām: ciedrs, lavanda un kadiķis kodēm īpaši nepatīk. Citi iesaka ielikt lauru lapas, piparmētru lapas, kaltētas apelsīnu miziņas - neesam gan pārbaudījuši efektivitāti, bet izklausās (un smaržo) labi.

Esam veikals aktīvām ģimenēm, tādēļ ir tikai loģiski, ka arī pie mums vari nopirkt apģērbu, kura sastāvā ir merino vilna: 



Share on social media!

Facebook Twitter Email

Pēdējāis raksts

Loading ...