Līdz -50% visu sezonu apaviem un apģērbiem

Kā apģērbt bērnu ziemā?

04.04.2023

Tiklīdz gaisa temperatūra sāk tuvoties 0 °C atzīmei, jau atkal kļūst aktuāls mūžīgais vecāku jautājums - kā saģērbt bērnu ziemā? Lai ērti uzvilkt un novilkt, lai nenosaltu, bet arī nepārkarstu, skrienot, lai kājas sausas utt.

Zemāk ir Liberi līdzdibinātājas  – mana personīga pieredze, izstrādātāju rekomendācijas, dažādi internet raksti un forumi, kā arī mūsu klientu un draugu atsauksmes.

Sākotnēji, lai pareizi izvēlēties apģērbu ziemai ir nepieciešams atbildēt uz sekojošiem jautājumiem:

1. Kur tieši jūs taisaties iet, kāds ir mērķis?

  • aktīva ziemas atpūta (vizināties ar ragavām no kalniņa, slēpot, slidot, utt.)
  • jāiet uz dārziņu vai skolu (ir jāstāv pieturā un jāgaida transports vai tā būs pastaiga kājām)
  • āras aktivitātes dārziņā (šeit ir nepieciešams padomāt kā jūsu bērns pavada brīvu laiku ārā dārziņā – aktīvi spēlē ar bērniem un skraida vai tomēr vairāk stāv uz vietas un maz kustās)
  • pastaiga ārā ratos (bērns pārsvarā brauc ratos un nekustās)

2. Kā jūsu bērns uzvedās ārā, ko tieši dara un cik viņš ir aktīvs?

Ir ļoti būtiski vērot uzvedību, jo pat pieturā gaidot transportu bērni mēdz uzvesties dažādi. Piemēram, mans jaunākais dēls nekad nestāv uz vietas, viņš var izskriet 10 apļus, kaut kur aizskriet, uzkāpt un tam līdzīgi. Stāvēt mierīgi un gaidīt viņš vienkārši nevar. Bet daudz bērnu tomēr var stāvēt un mierīgi gaidīt. Un kad ārā ir liels aukstums tas ir ļoti svarīgs faktors.

3. Karstasinīgs ir jūsu bērns vai drīzāk salīgs?

Ja jūsu bērns vel ir pavisam maziņš tad uz šo jautājumu pagaidām vel būs sarežģīti atbildēt, bet kad viņam būs kādi 3 gadi, tad jau viss paliek skaidrs. Savukārt mazajiem bērniem jāpārbauda cik viņiem ir silti nevis pēc deguna vai rokām, kā pārbaudīja mūsu vecāki, bet pavisam savādāk. Mazuļa ķermeņa siltumu ir jāpārbauda elkoņa locītavā, kā arī ārā var pataustīt pieri un muguriu.

Nu un tagad, kad jums ir atbildes uz šiem visiem jautājumiem jums būs vieglāk saprast kāds tieši ziemas apģērbs ir nepieciešams jūsu bērnam.

Gaisa temperatūra 0 °C – 5 °C. Aktīvā atpūta ziemā. 

Tādā temperatūrā un aktīvi darbojoties arī izmantojam slāņu principu, bet jau bez starpslāņa. Būs pietiekoši uzvilkt termoveļu un virsdrēbes (siltinājums 150 – 200 gr.).
Salīgiem bērniem var pavilkt apakšā mikroflīsa jaku, bet tomēr iesaku pamēģināt bez tās un pavērot cik silti būs bērnam. Ja bērnam tomēr būs auksti, tad velciet apakšā arī jaku. Bet pēc biezas flīsa jakas noteikti neprasās.

Gaisa temperatūra -5 °C – 15 °C. Aktīvi pavadam laiku ārā.

Ja jūs taisaties aktīvi pavadīt ziemas laiku, tad jums noteikti līdzēs 3-slāņu sistēma.

1-ais slānis vai bāzes slānis – termoveļa

Ļoti aktīviem bērniem parastā sintētiskā veļa, kas palīdzēs izvadīt mitrumu, ne tik aktīviem bērniem – termoveļa ar merinosa vilnu, šāda termoveļa labi izvada mitrumu uz ārpusi, kā arī papildus sasilda.

2-ais slānis vai starpslānis – flīsa vai vilnas apģērbs.

Galvenais ir uzvilkt jaciņu, bikses pēc vēlēšanas, atkarībā no bērna vecuma un aktivitātēm. Piemēram, saviem karstasinīgiem un aktīviem bērniem es nekad nevelku apakšā flīsa bikses. Bet ja bērns ir maziņš un tai pašā kalniņā ne vienmēr ļoti aktīvs, tad labāk uzvilkt.

3-ais slānis – jaka un puskombinezons / bikses vai arī kopējais kombinezons – siltinājums 150 – 200 grami

Aktīvai atpūtai iesaku tieši ne ļoti biezu un siltu jaku, tā kā savādāk jūsu bērnam var būt pārāk karsti, jo mēs pieņemam ka bērns skraidīs, lēkās un ļoti siltā jakā viņš var pārāk daudz svīst. Un ja bērns ļoti svīst, tad mitrums var nepaspēt ātri iztvaicēties un pēc tam kad bērns apstāsies uz kādu mirkli, tad viņam var palikt auksti. Tāpēc vienmēr ir labāk uzvilkt plānākas drēbes un ne tik ļoti biezu jaku, jo ja ir vēsi vienmēr var kopā ar bērnu aktīvāk pakustēties un sasildīties. Savukārt, ja būs pārāk karsti un bērns būs ļoti slapjš, tad ar šo problēmu ātri neko neizdarīt. Bērns raudās un teiks ka viņš ir nosalis, jo iekšpusē paliek mitrums. Mitrums augstajā laikā ļoti ātri sasalst – principā pietiek ar 10 minūtēm un tad tiek arī atdzesēts viss ķermenis. Bet ja iekšpusē ir sauss, tad arī bērnam būs silti pateicoties paša ķermeņa siltumam. Pat ja bērns apstāsies un stāvēs, viņš nenosals – protams ja tā nebūs vesela stunda. Ķermenis jau sasildīts – bērns aktīvi kustējās, iekšpusē viss ir sauss un attiecīgi bērnam ir silti. Tieši tāpēc ir jāizvairās no pārāk lielas svīšanas un ķermeņa mitruma. Tāpēc aktīvai atpūtai iesaka vairākus slāņus un nekādas pārmērīgas ietīšanas. Vienmēr pārbaudiet vai nav jūsu bērns mitrs zem virsjakas un gadijumā ja ir, tad nākošreiz uzvelciet kaut ko vieglāku.

Ko darīt ja jūsu bērns ir salīgs un attiecīgi ziemai ir iegādāts siltāks kombinezons vai jaka, kur siltinājums ir ap 300 grammiem (parasti tie ir lenne vai huppa apģērbi).

Šajā gadījumā aktīvajai atpūtai jūs varat uzvilkt tikai termoveļu un virsū jaku vai kombinezonu. Nu un katram gadījumam paņemt līdzi flīsa jaku, gadījumā ja būs auksts vejš un bērnam būs auksti. Bet ja ārā nav ļoti auksts, tad 2-o slāni labāk nevilkt, lai nav pārsildīšanās. Vai arī jūs varat apvilkt šo jaku pēc aktīvām spēlēm, piemēram ceļā uz mājām vai atpūšoties.

Vel kā variants zem ļoti siltas jakas var pavilkt plānu flīsa jaku (mikroflīsis), šis materiāls tā arī saucās. Tas ir plānāks nekā parastā flīsa jaka. Savukārt, biezāku flīsa jaku var ņemt ne tik aktīvam pastaigām tādā augstumā.

Piemērs no mūsu ziemas aktīvajām brīvdienām – aizbraucām mēs pēc jaunā gada slēpot ar bērniem. Ārā kā reizi bija ļoti auksts – mīnuss 15. Bērniem mašīnā liku novilkt virsjaku, lai pārāk nesakarst kamēr braucām. Savādāl pēc tam ārā būs sarežģīti sasildīties. Atbraucām, aizgājām līdz nomai. Kamēr gājām līdz nomai no mašīnai bija pavēss, jo tomēr mašīnā bija silts. Iekšpusē visu paņēmām, es uzvilku papildus flīsa jaku un gājām uz kalnu. Man uzreiz palika siltāk, bet pirmās 5 minūtes vel bija pavēss. Bet pēc pāris nobraucieniem lejā jau bija ļoti silts, ne skatoties uz to ka tas bija bērnu mazais kalniņš. Rezultātā mēs pavadījām kalnā ap 5 stundām, pa vidu ap 40 minūtēm bija atpūta un pusdienas, visu pārējo laiku bijām ārā un slēpojām. Periodiski stāvējām rindā uz pacēlāju, pie tā visa bija diezgan silti. Man pašai slēpošanas zābakos kājas drusku sala, bet bērniem gan nē – viņiem bija silti un labi. Bērni man daudz karstasinīgāki nekā es. :)

 

Gaisa temperatūra -16 °C – -20 °C un zemāk. Aktīvā atpūta ziemā.

Ģerbamies tā pat kā pie -5 °C – -15 °C, bet parasti tādā aukstumā ārā pavada daudz mazāk laika. Kā arī šajā gadījumā būs nepieciešams vairāk pārtraukumu, kur papildus būs jāpasildās dzerot siltu tēju un pasežot siltās telpās. Maziem bērniem, kas ir jaunāki par 4 – 5 gadiem nav ieteicams ilgi pastaigaties tādā augstumā.



Share on social media!

Facebook Twitter Email

Pēdējāis raksts

Loading ...